Da li je burger brza hrana?
Ako ga kupujete na ulici ili u nekom restoranu brze hrane onda sigurno jeste, ali ako ste rešili da ga napravite i da to bude prava gurmanska avantura onda nije. Nije ni mnogo komplikovano, ali za dobar burger se treba potruditi. Za početak meso treba da bude iz proverenih izvora i nikako da bude krtina. Dobar burger da bi bio sočan mora se praviti od „prošaranog mesa“. Pod prošaranim ne mislim opne i žile već malo masnoće. Što se tiče prezli i žumanca u ovom receptu može i bez njih ali meni se ovako zaista više sviđa, a ova dva sastojka pomažu da se burger ne raspada, dakle olakšava mi posao pripreme što je svakako dobra stvar. Sa čime ćete služiti burger zavisi samo od vas i vaše mašte.
Sastojci
200 g junećeg mlevenog mesa, malo masnijeg „prošaranog“
1 žumance
1 kašika prezli
½ kašičice sitno seckanog ruzmarina
1 kašičica soli
½ kašičice bibera
1 lepinja za burger
1 list čedar sira
1 kašika ulja
Način pripreme
Mleveno meso pomešajte sa žumancetom, prezlama i začinima. Od dobijene smese formirajte burger.
Dobijeni burger pržite u tiganju na malo ulja sa obe strane. Burger ne mora do kraja da bude pečen ukoliko volite da jedete meso pomalo sirovo.
Lepinju za burger kratko zagrejte u rerni da porumeni.
Burger servirajte u lepinju zajedno sa čedar sirom.
Predlozi za prilog: hrskava slaninica, luk, senf, kečap, rotkvice, rukola, majonez.